Tandarts voor kinderen

Schellekens & Van den Boomen Tandartsen is een praktijk voor het hele gezin. Kinderen zijn meer dan welkom. Ook voor een gezond kindergebit geldt dat mondhygiëne, preventie en regelmatige controle van belang zijn.

Zodra uw kind gaat wisselen, kunnen we tijdens de periodieke controle besluiten dat we bitewings (kleine röntgenfoto’s) moeten maken, zodat we eventuele gaatjes in een vroeg stadium kunnen opsporen.

Het kindergebit is extra kwetsbaar. Om tandbederf (gaatjes) bij kinderen te voorkomen, adviseren wij:

  • uw kind zo min mogelijk zoetigheid en tussendoortjes te geven;
  • uw kind goed te laten poetsen, liefst na elke maaltijd;
  • wanneer uw kind jonger is dan 9 jaar, als ouder na te poetsen;
  • fluoridehoudende tandpasta te gebruiken en minimaal twee keer daags twee minuten te poetsen.

Mondhygiënist

Een aantal van onze mondhygiënisten heeft zich gespecialiseerd in kinder mondzorg.

Zij controleren het gebit van uw kind, zorgen indien nodig voor een fluoridebehandeling en voor het sealen van nieuwe kiezen.

De mondhygiënisten zullen uw kind ook poetsinstructie geven, zodat hij of zij daarna zelf goed voor zijn/haar gebit kan zorgen.

Wist u al dat een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering? 

Orthodontie

Soms is het nodig de stand van de tanden en kiezen van uw kind te corrigeren.

Mocht uw kind een beugel nodig hebben, dan kunnen wij u doorverwijzen naar één van de zeer kundige orthodontisten in de regio met wie wij samenwerken.

Hebt u een vraag over kindertandverzorging of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon.

MyoBrace

Het Myobrace® Systeem is een preventieve pre-orthodontische behandeling die zich richt op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van scheve tanden.

Wachten totdat alle tanden van het permanente gebit zijn doorgekomen om de behandeling met een beugel te beginnen, kan helaas leiden tot onherstelbare schade die niet alleen de tanden aantast, maar ook de algehele gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Afwijkende myofunctionele gewoonten (afwijkende mondgewoonten) zijn al zichtbaar voordat alle tanden van het permanente gebit doorkomen, wat betekent dat behandeling van de oorzaken veel vroeger kan worden gestart dan met oorspronkelijk dacht. Dit kan al vanaf een leeftijd van 3 jaar.

Myobrace® is ontworpen om deze afwijkende myofunctionele gewoonten te behandelen door kinderen te leren door hun neus te ademen, de tong op de juiste plek in het verhemelte van de mond te laten rusten, op de juiste manier te slikken en daarna verder te gaan met het verbreden van de kaken zodat ze tot hun volledige en juiste afmeting kunnen uitgroeien. Dit resulteert in voldoende ruimte voor de tanden, waardoor ze op natuurlijke wijze recht doorkomen en vaak zonder dat een beugel nodig is.

IMG_1151IMG_1153
IMG_1149IMG_1148

Gewoon Gaaf!

Gewoon gaaf helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Zo verkleinen ze de kans op gaatjes en hebben ze minder vaak aanvullende behandeling nodig.

Gewoon gaaf is een methode voor preventieve mondzorg bij kinderen tot 18 jaar. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen die de Gewoon Gaaf-methode volgen veel minder gaatjes krijgen en veel minder fluoride-behandelingen, vullingen of sealings nodig hebben.

Hoe werkt gewoon gaaf?
Ieder kind is anders. Daarom krijgen u en uw kind bij de Gewoon Gaaf methode persoonlijk advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind.

Op basis van de risico-inschatting bepaalt de tandarts of mondhygiënist hoe vaak hij/zij het gebit van uw kind wil controleren en of een extra bescherming (sealen) of fluoride-behandeling nodig is. Dat kan per kind verschillen, zelfs per kind in hetzelfde gezin. Het kan zijn dat u in het begin iedere maand, of iedere 3 maanden moet langskomen. Dit is soms nodig om de mondhygiëne te verbeteren en hiermee de kans op gaatjes te verkleinen. Wanneer het poetsen beter gaat neemt het aantal keren dat u moet terugkomen af. Per leeftijd en niveau wordt gekeken aan welke instructie behoefte is, bij zowel ouder als kind.

Kijk voor informatie op de website: www.gewoon-gaaf.nl

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen, goed (laten) na-poetsen en matig suikergebruik.

Ieder gaatje begint met een wit vlekje. Gelukkig kunt u beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Wist u al dat een behandeling voor kinderen voor 100% wordt vergoed vanuit de zorgverzekering? Dit betekent dat een behandeling altijd gratis is.

Jong geleerd is oud gedaan. Neem daarom uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, mee naar onze praktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met uw tandarts en mondhygiëniste kunt u zo het gebit van uw kind gaaf houden.

Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Laat uw kinderen niet wennen aan zoetigheid en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Wij adviseren u minimaal twee keer per jaar met uw kind de tandarts te bezoeken. Zo kunnen we preventief behandelen en gebitsproblemen voorkomen.

Onze tandartsen,  mondhygiënisten en preventieassistenten hebben ruime ervaring in het behandelen van kinderen die angst hebben voor de tandarts. Door middel van goede uitleg en instructies aan ouder/ verzorgen zorgen wij ervoor dat uw kind zich op uw gemak voelt. 

Locatie

U kunt onze praktijk vinden aan de Beekhuizenseweg 2 6881 AJ Velp